Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2007 22:57 - За пиратството и развитието
Автор: seeker Категория: Други   
Прочетен: 3823 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2007 23:01



Някъде в детската възраст на така наречения преход.

Компютрите – лукс, софтуерните фирми – рядкост, по-богатите компании все още поддържат остатъци персонал от изчислителните си центрове / все още програмисти или системорганизатори, т.е. всичколози/ и тъкмо новите / или стари / собственици в крак с времето се поотпускат след воплите им за нова техника. И ние купувме първите дискове по списъци, разнасяни от познати.

Започва да се говори за  нелегални дискове /тогава малко хора се интересуфаха от софтуер, повечето бяха музика и игри/  и за първите хванати по границите, които показно се мачкат на някоя площадка .

Та в една такава творческа обстановка, в добри приятелски отношения, сме взели под опека някое полицейско управление, че стига момчетата са писали на пишеща машина, пък и някой вече се е научил да прави таблички и няма нужда да се набират всеки път нещата...., ами там едно старо компютърче няма ли излишно... Шефа: абе все ще намерим нещо /нали и те може да ни потрябват/. Всичко добре, ама някой трябва да им покаже това, онова. Все пак трябва и се научат да го пускат и спират горкия комп.

И за благодарност – пристига един с куфарче дискове, от ония, дето щели вчера да ги мачкат, ама някои останали /леле джаз, рок, ама и Вивалди и Доминго, евъргрийни в много серии, и първите енциклопедии и океани, богатство/. Ама само ги вземи за седмица, щото ми се водят. И почва бясно писане, че записвачката една, а колко бавна , и те бяха лукс.

Свършвам, връщам ги, той много горд разказва за поредната акция – мачкане.

Аз, съвсем сериозно: Вие сте престъпници. Вие унищожавате българската нация и това е геноцит. Обричате хората да бъдат прости, а това означава само едно – нищета. Той зяпва..Аз: Кой, кога, с какви пари, за колко време ще си позволи да познае, да научи, да гледа целия този необятен свят на музика, култура, изкуство, на това, което вече някой е създал. Всеки път ли ще започваме отначало. /е можем и да платим, ако има с какво/ Сенека е казал: Вземай на готово откритото и върви напред.

Та това е моето мнение за авторските права. Четох отговори и на тази тема. Как, ако аз напиша нещо и някой го представи за свое и т.н. Продължавам да мисля, че плагиатството не се защитава с платени лицензи. Децата ми са образовани благодарение на многото музика, многото филми, многото енциклопедии и чудесния „нелегален” софтуер. Всичко събирано от десетилетия, нелегално.

Та какво всъщност правокира моя днешен изблик, щото рядко ми се случва такова многословие в нета:

 

Президентът на Румъния разясни на Бил Гейтс ползата от пиратството

 

Ето пасажа, който ми хареса:

В разговор с основателя на Microsoft президентът на Румъния Траян Басеску отбеляза огромния принос за развитието на страната му вкарването на пиратски софтуер, предаде Ройтерс.

По думите на Басеску, пиратството е помогнало на младите румънци да се научат на работа с компютър и е допринесло огромна роля в развитието на IT-индустрията в страната.

Освен това, Гейтс чу от устата на президента на Румъния, че пиратският софтуер е развил творческия потенциал на местните IT-специалисти, много от които впоследствие са се прославили в целия свят.

А това е сайта:
http://dnes.bg/article.php?id=32573

 






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. buboleche - Браво на президента!
23.03.2007 18:05
:))))))))))
цитирай
2. buboleche - Браво на президента!
23.03.2007 18:06
:))))))))))
цитирай
3. zaples - има си полза пиратството :)
25.03.2007 02:09
но не всеки президент има смелостта да го каже..нашият..не би го направил мисля
цитирай
4. gataca - :)
26.03.2007 19:32
браво, че му стиска да го каже!
цитирай
5. tonitochev - Ми то Бил си го знае много добре
12.04.2007 22:33
това,даже го насърчава негласно.От компанията му даже си признаха наскоро,че по-добре да им пиратстват Уиндоса,отколкото да минават на безплатните ОС.
цитирай
6. lambo - Що е това пиратство !!!
27.10.2007 21:49
Аз започнах да се уча на комп. на 56г. възраст
2 години на един стар PC c Windows 95, Paint и др. Без интернет.

От две години съм в Нета.
Сега съм на 59г. и когато си свалям нещо, не изпитвам никакво притеснение.
Ората окрадоооха държавата, без да ги е срам, пък аз да се срамувам че свалям някоя песничка, програмка, снимчица, документче и так далее

Ще си свалям и това е. Какво ти пиратство!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: seeker
Категория: Други
Прочетен: 108737
Постинги: 13
Коментари: 60
Гласове: 651
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031